“Geld, zoiets onbelangrijks eigenlijk — het gaat om het mooier maken van je leven”


Voor dit interview spraken we met Elle Loijens, oprichtster van FinancElle. Een platform dat zich richt op financieel gelukkig leven. Elle schrijft toegankelijke en tegelijk nuttige blogs over personal finance en coacht mensen om hun financiële huishouding slim te organiseren.

Wat ons het meest zal bijblijven van ons gesprek met Elle, is haar passie om geld niet te zien als doel op zich, maar om geld te zien als middel om een gelukkig leven te leiden. Geld kan de grootste dromen waarmaken. Maar de verkeerde omgang met geld kan ook leiden tot serieuze problemen. Het gaat haar om de juiste afweging, jezelf goed informeren en op een slimme manier werken aan de doelen die je wil verwezenlijken.

Op de vraag of Elle iets kan vertellen over hoe ze zelf met geld omgaat, zegt ze: “ik heb niet echt een beleid. Ik wil een goede afweging maken en ik weeg af of ik er gelukkig van word. Dat wil dus niet zeggen dat ik nooit dure dingen koop. Ik heb ook merkkleding en heb laatst een grote reis gemaakt. Ik wil zeker niet alleen maar zuinig aan doen, maar wil afwegen of het bijdraagt aan geluk.” 

Haar platform FinancElle, met allerlei leerzame blogs over personal finance, is ontstaan als hobby die voortvloeide uit haar passie voor financiën. Ze is van huis uit fiscalist en zegt zelf over haar passie: “Ik was altijd goed met geld en begon te bloggen. Daar kreeg ik veel energie van; vooral als mensen mij vertelden dat ze er echt iets aan hadden in hun dagelijkse leven.” 

Elle in Lissabon

Een onderwerp dat haar specifieke interesse heeft is financiële onafhankelijkheid, wat in haar woorden betekent “dat je niet meer zou hoeven werken als je dat niet meer zou willen. Dus eigenlijk dat je kunt leven van je eigen vermogen.” Haar lezers zijn het met haar eens en het is dus niet verwonderlijk dat haar blog Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken een van haar meest gelezen blogs is geworden. 

De populariteit van het onderwerp financiële onafhankelijkheid blijkt veelal gedreven te worden doordat mensen geïnteresseerd zijn in eerder stoppen met werken. Dit blijkt meestal niet te komen omdat mensen het niet leuk vinden om te werken. Het gaat over een diepere drijfveer, Elle: “ik vind werken ontzettend leuk maar ik wil het gevoel gaan ervaren dat het niet zou hoeven, een gevoel van vrijheid”. Ook de nationale media, het AD, heeft het onderwerp met Elle besproken, met de meer algemene titel We willen stoppen met werken voor ons 50e.

Uiteraard heeft Over Private Lease ook met Elle gesproken over het rijden van een auto en in welke vormen dat zou kunnen. Net als in haar blogs is ze objectief en alleen geïnteresseerd in de feiten.  Ze ziet voor- en nadelen van Private Lease rijden. Haar twee belangrijkste opmerkingen zijn: 

1. Realiseer je dat Private Lease in vergelijking met een tweedehands auto in principe duurder is (in principe omdat: je kan met een tweedehands net een pech exemplaar hebben).

2. Wil je geen risico lopen en precies weten waar je aan toe bent dan is Private Lease interessant om te overwegen.

Het gaat er uiteindelijk om wat voor iemand je bent en hoeveel geld je hebt. Zoals gezegd, volgens Elle is een tweedehands auto (in principe) goedkoper dus als je het geld hebt om een tweedehands auto te kopen en je hebt geld om eventuele tegenvallers zelf op te vangen, dan kun je dat misschien beter doen. Aan de andere kant zijn er ook goede redenen om private lease wel te overwegen. Een voorbeeld dat Elle gaf is als je net een bedrijf bent begonnen. “Je wil een bepaalde representatie met je auto en de cash die je hebt wil je gebruiken om het bedrijf van de grond te krijgen. Dan is private lease een interessante optie.”

Verder benadrukt Elle dat het belangrijk is dat je je realiseert dat je een contract aangaat met private lease en dus goed moet checken wat daarin staat, bijvoorbeeld over de extra kosten die worden gerekend wanneer je meer kilometers rijdt dan het afgesproken aantal. 

Elle heeft trouwens zelf al een aantal keer geschreven over private lease met bijvoorbeeld een blog Over auto kopen of leasen. Een interessant verhaal en ook goed om te lezen in combinatie met ons eigen artikel Is Private Lease goedkoper? 

Elle met de ‘gouden boom’ in Brisbane

Over de discussie over wat goedkoper is, een nieuwe auto rijden of private leasen, geeft Elle aan dat het helemaal afhangt van de situatie, maar dat er één factor is die cruciaal is in een goede vergelijking: “de afschrijving gaat bij een nieuwe auto veel harder”. Ze vervolgt, “cruciaal is dan dus de vraag hoe lang je de auto wil rijden. Als je hem helemaal wil afrijden tot hij stuk is dan zal zelf kopen waarschijnlijk nog steeds goedkoper zijn, maar wil je na een paar jaar een nieuwe auto, dan zal het veel dichter bij elkaar liggen en dat komt, zoals gezegd, met name door de snelle afschrijving van de nieuwe auto.”  

Naast mensen die graag veel zekerheid hebben over hun uitgaven, zo geeft Elle aan, kan private lease ook interessant zijn voor specifieke doelgroepen zoals expats of voor mensen die op zoek zijn naar het voorkomen van alle rompslomp rondom het kopen/verkopen en onderhouden van een auto.


Tot slot, vergeet niet uiteindelijk is geld geweldig, maar tegelijk ook zoiets onbelangrijks: het gaat om het mooier maken van je leven!Wil je meer te weten komen over FinancElle ga dan naar haar website of vind haar bijvoorbeeld op Instagram.

Ook geïnteresseerd in Private Lease? Klik hier om naar de website Over Private Lease te gaan, of ga direct naar onze vergelijker.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van private lease?