Bron: NZO 2019

In een aantal vorige blogs van Over Private Lease werd reeds genoemd dat private lease steeds populairder wordt, en een recent rapport van het Nationaal Zakenauto Onderzoek (NZO) laat zien dat die populariteit steeds verder toeneemt.
De laatste vijf jaren laten al een gestage toename van private leaseauto’s zien, maar vanaf 2018 is de groei echt in een stroomversnelling gekomen. Was de groei in 2018 65.000 nieuwe auto’s, in de eerste 8 maanden van 2019 zijn er naar verwachting al circa 50.000 bijgekomen. Momenteel zijn er ongeveer 175.000 private leaseauto’s in Nederland. Naar schatting bestaat meer dan een kwart van de zakelijke registraties uit private leaseauto’s.

Schatting

Volgens het artikel van de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) waarin het NZO-rapport wordt genoemd gaat het om een voorlopige schatting:

Private leaseauto’s zijn van de leasemaatschappijen en tellen dus mee voor de zakelijke markt. Het is op dit moment niet mogelijk om op basis van de registraties een onderscheid te maken tussen een private lease en een zakelijke lease. Uit onderzoek blijkt dat de meeste leasemaatschappijen de private leaseauto’s registreren op naam van de consument. Om toch meer transparantie te geven over de leasemarkt en het aandeel private lease in het bijzonder, heeft NZO een bewerking gemaakt op basis van RDC-registraties (Automotive Dashboard), de VNA-publicatie ‘VNA autoleasemarkt in cijfers’ en eigen inschattingen.

Bovengenoemde getallen zijn dus een schatting. Een exact aantal kan uiteraard wel worden gegeven door de autoleasemaatschappijen. Dit vormt dan ook de basis voor de jaarlijkse raming door de VNA. De eerstvolgende VNA-raming heeft als peildatum december en deze wordt medio februari 2020 gepubliceerd.

Concluderend kunnen we stellen dat het hard gaat met de populariteit van private lease. Over Private Lease voorziet u van de meest recente en actuele informatie. Neem gerust contact met ons op wanneer u meer wilt weten.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van private lease?