Je wil een auto kopen die er overal hetzelfde uitziet. Identiek zelfs. Maar toch zijn ze heel anders. Niet dat ze anders rijden, maar wel kan (i) de prijs verschillen en (ii) de voorwaarden kunnen heel anders zijn.

Voor wat betreft de prijs is het niet zo ingewikkeld. Hiervoor heeft Over Private Lease een handige tool ontwikkeld: de vergelijker. Je vergelijkt auto’s met elkaar. En daarna geeft de vergelijker aan bij welke maatschappijen je verder kan gaan kijken voor de beste deal. De prijs wordt weergegeven per aanbieder.

Als het gaat om de voorwaarden dan wordt het lastiger. Prijzen laten zich makkelijk vergelijken omdat het om een simpel getal gaat. Voorwaarden zijn vaak dikke pakketten papier. Wij bespreken in dit artikel een aantal tips in een checklist van 10 punten.

Check altijd je leasecontract op de verschillende eisen die jij stelt!
 1. Check of de leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. De auto’s die op deze website worden gebruikt zijn uiteraard allemaal aangesloten bij het keurmerk.

 2. Verder is het altijd te verkiezen om meerdere offertes aan te vragen, want daarmee leer je al doende meer over private lease en de verschillende aanbieders. Het nadeel is natuurlijk dat het veel tijd kost. Maar het valt misschien mee als je de vergelijker gebruikt en de opties die daar worden gegeven gaat vergelijken (meestal zijn dat er maar een paar). Het is ook altijd mogelijk om ons een whatsapp te sturen zodat we met je kunnen meedenken.

 3. Om de hoeveelheid enigszins te beperken kan je dus de opties nagaan die uit de vergelijker komen (zie punt 2 hierboven). We hebben de partijen waar wij mee werken hier nog even voor je opgesomd:

  Volkswagen
  Seat
  Lease’m
  IkRij.nl
  ANWB
  Athlon
  Lease.auto
  SnappCar Private Lease
  MINI
  Peugeot
  Auto.nl
 4. Let goed op zinnen die te maken hebben met ‘meerprijs kilometers’. Je moet absoluut weten wat je per kilometer gaat betalen mocht je boven je afgesproken limiet gaan. Vaak is dit 6 of 7 cent.

 5. Ook moet je checken wat het eigen risico is mocht je onverhoopt schade rijden. Op zichzelf is een eigen risico niet erg. Belangrijk is dat je weet wat het bedrag is van het eigen risico. En belangrijk is dat je weet dat dit bedrag voor jou makkelijk is op te brengen mocht het nodig zijn.

  Ook hier geldt dat de partijen die aangesloten zijn bij het Keurmerk Private Lease — alle auto’s op onze website zijn aangesloten — hier een duidelijke afspraak over hebben. De eigen bijdrage is nooit meer dan 500 euro per schade. Maar kan worden verhoogd tot 1.000 euro per schade wanneer er binnen 12 maanden meer dan 2 schadegevallen worden gereden. Dan geldt de verhoging tot het einde van het leasecontract (zie voor meer informatie: https://www.keurmerkprivatelease.nl/paginas/a-tot-z/eigen-bijdrage-bij-schade).

 6. Dan wil je ook weten wat er precies zit inbegrepen bij het abonnement. Soms komt het nog wel eens voor dat men bijvoorbeeld winterbanden uitsluit. Terwijl je net naar Duitsland moet (winterbanden zijn daar verplicht – zie specifieke regels), blijkt het dat je zelf voor de banden en de bandenwissel moet betalen. Dat wil je voorkomen als je aan het vergelijken bent. Of je moet bijvoorbeeld betalen voor vervangend vervoer wanneer je pech met de auto hebt. Ook hier geldt: op zich niet erg maar je wil er niet door verrast worden.

 7. Hoe zuinig of niet zuinig rijdt de auto? Dit kan je alvast eens bekijken voor je huidige auto. Bijvoorbeeld door een kentekencheck bij Centraal Beheer te doen. Het rapport geeft aan wat je verbruik is in de stad en op de snelweg. Je hebt private lease auto’s die per maand verrassend goedkoop zijn. Maar vergeet niet dat de benzine altijd nog zelf moet worden afgerekend. Hoe zuiniger de auto hoe lager de maandlasten dus.
 8. Check wat er gebeurt mocht je van het leasecontract af willen. Wat zijn dan precies de kosten? Er zijn redenen die kunnen leiden tot boetevrij ontbinden. Bij overlijden (!), echtscheiding, arbeidsongeschiktheid en onvrijwillige werkloosheid zijn er vaak mogelijkheden. Echter, wat wanneer je ervan af wil omdat het simpelweg niet meer handig is voor je? Je krijgt bijvoorbeeld een nieuwe baan waarbij je een lease-auto van je werkt krijgt. Meestal krijg je dan te maken met kosten om van het leasecontract af te komen. Ook is het bij de meeste leasemaatschappijen zo dat je, voordat het eerste jaar van de looptijd is verstreken, meestal sowieso niet ervan af kan zonder 100% van de kosten op je te nemen. Daarna gelden verschillende regels per aanbieder.

 9. Ben je freelancer of ZZP-er? Dan is het goed om na te gaan wat de fiscale gevolgen zijn van de auto zakelijk of juist privé rijden met private lease. De website van de belastingdienst heeft hier veel informatie over, maar vaak is het toch het beste om een fiscalist in te roepen om er zeker van te zijn dat de juiste keuze wordt gemaakt.

 10. Als je bezig bent met andere financiële producten af te sluiten of je bent dat van plan de komende tijd (bijvoorbeeld een hypotheek), dan is het goed om je te realiseren dat jouw leasecontract geregistreerd zal worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Om precies te zijn: 65% van het termijnbedrag wordt geregistreerd. Zie voor meer informatie over BKR ook onze veelgestelde vragen.

  Een praktisch rekenvoorbeeld om een en ander te verduidelijken: bijvoorbeeld je hebt een contract voor 35 maanden voor € 200,- per maand voor je private lease auto. Dan geldt: 36 * € 200,- is € 7.200 en dan *65% is dus een bedrag van € 4.680 dat geregistreerd zal worden.

  Als je correct je maandbedragen voldoet aan de leasemaatschappij, heeft registratie bij BKR geen nadelige effecten. Wel wordt het termijnbedrag van je ‘vrije besteedbare’ inkomen afgehaald. Simpel gezegd: je kan iets minder lenen voor bijvoorbeeld een hypotheek.

  Zie voor meer informatie ook de pagina van BKR over Private Lease: https://www.bkr.nl/private-lease-autofinanciering/private-lease-en-bkr

  Ook BKR adviseert trouwens om te checken of de leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van private lease?