Is leasen mogelijk als student?

Ja, dat is mogelijk! Voor studenten – en trouwens voor jongeren in het algemeen – kan een auto natuurlijk een prima vorm van transport zijn. Je bent net van de middelbare school af, misschien het ouderlijk huis al uit en je voelt je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Bij die nieuw verworven vrijheid past wellicht een auto. Dat kan zomaar een probleem zijn, want de meeste studenten zitten nu eenmaal niet al te ruim in hun financiële jasje. De investering van een auto, zelfs een tweedehands, is vaak een struikelblok. Daarbij komen dan ook nog de variabele kosten zoals onderhoud en reparaties.

Een goede uitkomst kan dan Private Lease zijn. Je weet op die manier exact waar je aan toe bent. Je gaat voor een leuke, betaalbare auto, je kijkt goed naar het contract en de looptijd, en je geeft aan hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Voor een vast maandbedrag krijg je de beschikking over een auto, waarbij je alleen nog maar de brandstofkosten hoeft te betalen. Het maandbedrag is inclusief onderhoud, verzekering, wegenbelasting en eventueel vervangend vervoer.

Het is dus mogelijk om als student een auto te leasen, al zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn
  • Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs
  • Je hebt een geldig Nederlands paspoort of geldige
    Nederlandse ID-kaart
  • Je voldoet aan een minimum inkomen

Minimum inkomen

Wil je als student leasen, dan moet je kunnen aantonen dat je een stabiel minimum inkomen hebt. Leasemaatschappijen zullen altijd vragen om een kopie van salarisstrook, bankafschrift en identiteitsbewijs. Hiervan wordt gebruik gemaakt om een kredietcheck uit te voeren bij BKR. Met deze check wordt duidelijk of je als potentiële lessee schulden of betalingsachterstanden hebt. Overigens wordt een eventuele studieschuld buiten beschouwing gelaten. De acceptatieprocedure is normaal en geldt ook voor iedere niet-student die privé wil leasen.

Anderen voor je laten leasen

Wanneer je het niet ziet zitten om zelf te leasen, dan kun je bijvoorbeeld je ouders vragen of zij bereid zijn om een contract af te sluiten. Als student kun je dan gewoon in de auto rijden (vanzelfsprekend met een geldig rijbewijs). De meeste leasemaatschappijen vinden het geen probleem om iemand anders dan de contractant de auto te laten besturen. Het gaat hun er in eerste instantie om dat de financiële verplichtingen worden nagekomen. Of jij daar nu voor zorgt of je ouders is verder niet interessant. Je moet er wel rekening mee houden dat de contractant verantwoordelijk is voor de auto. Dus ons advies: wees altijd voorzichtig onderweg!

Kijk voor een leuk, betaalbaar model op onze gemakkelijke vergelijker.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van private lease?