Private lease is steeds populairder geworden en groeit hard door. Voor zakelijke leaserijders is de fiscale bijtelling flink gestegen, behalve wanneer je in een elektrische auto rijdt.

Maar wat zijn nu de verschillen en overeenkomsten tussen een private leaseauto of een leaseauto van je werkgever? Wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten?

Werknemers kunnen tegenwoordig bij steeds meer bedrijven kiezen voor een persoonlijk mobiliteitsbudget in plaats van een zakelijke leaseauto. Maar wat is dat precies? Een mobiliteitsbudget is een budget waarmee je zelf kunt kiezen op welke manier je wilt reizen: een trajectkaart voor de trein kopen, zelf een auto aanschaffen of kiezen voor een private leaseauto.

De private leaseauto kan een aantrekkelijke optie zijn voor wie zo weinig mogelijk gemak wil inleveren ten opzichte van een zakelijke leaseauto. Per maand betaal je een vast bedrag voor de auto, inclusief verzekeringen en onderhoud. Je hoeft alleen nog maar de brandstof te betalen. De kosten zijn daardoor geheel voorspelbaar.

Maar is het aantrekkelijker om voor een mobiliteitsbudget te kiezen en om vervolgens een private leaseauto te nemen, of om zakelijk te leasen? We zetten de voors en tegens van beide mogelijkheden even tegenover elkaar.

Overeenkomsten private en zakelijke lease

Allereerst zijn er natuurlijk best wel overeenkomsten: bij beide opties weet je vrij exact wat je per maand betaalt. Bij hun zakelijke leaseauto’s krijgen veel werknemers een tankpas waar ze de brandstof voor privékilometers ook mee kunnen betalen. Je weet op die manier precies wat je per maand kwijt bent. Ook bij private lease weet je precies wat de auto je iedere maand kost, behalve de brandstof natuurlijk. Maar ook dat kun je vrij goed inschatten wanneer je weet hoeveel kilometers je ongeveer per maand rijdt. Nog een overeenkomst is dat je in beide gevallen bij bijvoorbeeld een grote beurt of een schade recht hebt op vervangend vervoer als je de auto een tijd(je) daardoor moet missen. Per leasemaatschappij zijn er echter wel verschillen in hoe lang het kan duren voordat er vervangend vervoer is, maar in de regel duurt dat nooit langer dan 2 dagen.

Ook verzekeringen en onderhoud kosten je niets. Bij zowel zakelijk als private lease wordt dat geregeld door de leasemaatschappij. Mocht je wel een schade rijden onder werktijd dan betaalt je werkgever het eigen risico. Wanneer de schade in privétijd is ontstaan, dan betaal je bij private lease het eigen risico zelf. Voor onderhoud hoef je ook niets te betalen en ook niet voor pechhulp in Nederland.

Verschillen

Naast de vele overeenkomsten zijn er uiteraard ook verschillen. Het grootste verschil zit ‘m in de kosten die je direct moet betalen. Bij een zakelijke leaseauto ben je alleen de kosten van de fiscale bijtelling kwijt en eventueel, afhankelijk van de gemaakte afspraken met je werkgever, ook de brandstofkosten.

Bij een private leaseauto ben je, naast de brandstofkosten, ook de kosten van het contract kwijt. Deze liggen doorgaans iets hoger dan de kosten van de bijtelling. Een voorbeeld: voor een VW Golf van 25.895 euro ben je, bij een inkomen van 45.000 euro, maandelijks 180,88 euro (22%) kwijt aan fiscale bijtelling voor privégebruik.

Als je via een private leaseconstructie in diezelfde auto wilt rijden, kost je dat bij Volkswagen minimaal 339 euro per maand – en dan kun je 10.000 kilometer per jaar rijden. Je vaste lasten zijn dus hoger, maar dat wordt als het goed is gecompenseerd door je mobiliteitsbudget. Overigens kun je natuurlijk een ander kilometrage afspreken met de leasemaatschappij, maar dan krijg je ook een ander maandbedrag.

Nog een verschil is het type auto dat je kunt kiezen. Je bent vrijwel altijd gebonden aan een budget en soms ook aan een merk als je via je werkgever een zakelijke leaseauto krijgt. Daar is geen sprake van bij private lease. Als je van mooie of snelle auto’s houdt of je wilt per se een bepaald merk, word je daarin niet beperkt door je werkgever. Je kunt natuurlijk wel zo bewust mogelijk met de kosten omgaan.

In sommige gevallen levert private lease minder administratie op dan een zakelijke auto. Als je de zakelijke leaseauto alleen voor werk gebruikt, en daarom geen bijtelling betaalt, dan moet je een rittenregistratie bijhouden. Dat is bij een private leaseauto niet nodig.

Conclusie

Het kan best aantrekkelijk zijn – ook voor zzp’ers (zie hierover ons artikel ‘Private Lease voor ZZP) – om in plaats van zakelijk te leasen, gebruik te maken van private lease. Het is afhankelijk van zoveel verschillende factoren en daarom is het belangrijk om je goed te informeren en er advies over in te winnen. Mocht je advies willen dan kunnen we je vrijblijvend verder helpen. Neem gerust contact met ons op.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van private lease?